De grootste update van WordPress van 2018 was ongetwijfeld WordPress 5.0. Mocht je de update nog niet uitgevoerd hebben, let dan extra op en neem een backup alvorens dit te doen. Hieronder sommen we even beknopt op wat er precies allemaal veranderd is in deze versie.

 

Gutenberg editor

De grootste en belangrijkste nieuwigheid in deze versie is de Gutenberg-editorMet de invoering van deze Gutenberg-editor vernieuwt WordPress de manier waarop gebruikers en ontwikkelaars pagina’s en artikels schrijven en bewerken. Het draait vanaf nu allemaal om blokken. Uiteindelijk is dit een heel grote verbetering aangezien het veel meer vrijheid geeft in het bewerken van de pagina. De klassieke editor was te beperkt en kon niet meer volgen met de huidige trend van websites.

De nieuwe Gutenberg-editor vraagt wel wat oefening. Je kan deze gratis testen op https://nl.wordpress.org/gutenberg/. Wens je toch na de update met de klassieke editor te werken, dan is dat nog steeds mogelijk. Er bestaat hiervoor namelijk een plugin voor die je kan installeren na de update. De plugin kan je downloaden op https://wordpress.org/plugins/classic-editor/.

 

Twenty Nineteen-thema

Naar jaarlijkse gewoonte wordt er voor WordPress een nieuw standaard thema gecreëerd. Bij de update naar WordPress 5.0 wordt het Twenty Nineteen-thema mee geïnstalleerd. Dit thema is ontworpen om de kracht van de blok-editor te tonen. Het bevat aangepaste stijlen voor alle standaard blokken en is zo gebouwd dat wat je in de editor ziet hetzelfde is als op je website. Je kan het thema downloaden op https://nl.wordpress.org/themes/twentynineteen/.

 

Beveiliging

Omdat WordPress nog steeds het meest gebruikte Content Management Systeem is, blijft het voor hackers een populair doelwit. WordPress 5.0 bevat verbeterde beveiligingsfuncties, waardoor de WordPress core beter beschermd is. Belangrijk is dus dat je je website blijft updaten naar de meest recente versie. 

Zorg er steeds voor dat uw website up to date is. Dat wil zeggen dat de meest recente versie van WordPress actief is en dat alle plugins up to date zijn. Heeft u vragen of wenst u hulp van ons, contacteer ons en wij helpen u graag verder.

Pin It on Pinterest